09-03-12

'Supergevangenis'

large_261922Guantanamolarge_306706

Patrick Dewael, één der kopstukken van de VLD (Vlaamse Liberalen), pleitte destijds voor een 'supergevangenis'.  De huidige minister van justitie is Dewael's partij-collega Annemie Turtelboom die, zoals alle justitieministers voor haar deden, 'hervormingen' aankondigde...

Onze publicatie van 22.1.2008:

De Belgische Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open VLD) maakte naar aanleiding van de zogezegde 'ernstige' terreurdreiging in België bekend dat hij een 'supergevangenis voor de allergevaarlijksten, zoals Trabelsi' wilde laten bouwen. Kort daarop werd beslist om Nizar Trabelsi gedurende twee maanden in éénzame isolatie te plaatsen waarbij hij zelfs het verbod krijgt om nog te bidden.

België schendt met deze folterende en vernederende behandeling voor de zoveelste maal de mensenrechten. Maar er is meer. Als de nieuwe 'terreurwet' en 'noodwet' er namelijk door komen, mag iedere verdachte zonder vorm van proces op deze manier opgesloten worden.

----------

Raad van State verwerpt verzoek Nizar Trabelsi

BRUSSEL - De Raad van State heeft dinsdag het verzoek bij hoogdringendheid van Nizar Trabelsi verworpen. De man vroeg namelijk zijn nieuwe detentievoorwaarden, die sinds 18 januari van kracht zijn, op te schorten en nietig te verklaren. Dat meldt zijn advocaat.

De Raad van State meende dat het niet ging om een verhulde disciplinaire sanctie en dat zijn nieuwe detentievoorwaarden niet gebaseerd werden op zijn persoonlijk gedrag.

De beslissing van de directeur-generaal van het Belgische gevangeniswezen, Hans Meurisse, voorziet dat Trabelsi gedurende twee maanden in een individueel bijzonder veiligheidsregime geplaatst wordt. Hij mag niet bidden in zijn cel, niet naar de sportzaal gaan, geen lessen of vormingen volgen en geen contact hebben met de openbare schrijver. Ook mag hij slechts beperkt gebruik maken van de telefoon.

Meurisse motiveert zijn beslissing door het feit dat "de bijzondere controle- en veiligheidsmaatregelen onvoldoende zijn gebleken" en door "de laatste ontwikkelingen in de actualiteit, de ontsnappingsplannen waarvan de betrokkene verdacht wordt en het lopende gerechtelijke onderzoek".

Trabelsi werd in 2004 veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar voor terrorisme. In 2007 kreeg hij nog een celstraf van zes maanden voor het uiten van bedreigingen.

Het Nieuwsblad (BELGA), 22/01/2http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=B2...

De commentaren zijn gesloten.