05-04-12

Justitieminister Turtelboom 'wil meer gevangenen aan het werk'...

turtelboom-verdeelt-jodiumtabletten-.jpg'Turtelboom wil meer gevangenen aan het werk', lezen we in de Gazet van Antwerpen van 2.4.2012.  Dit hangt ongetwijfeld samen met Turtelboom's plan om grote bedrijven naar de gevangenissen te lokken die van de gevangenen kunnen profiteren omdat het goedkope werkkrachten zijn en zij er geen sociale lasten voor moeten betalen.   

'De gevangenen 'hebben volgens de wet recht op werk', zegt Gazet van Antwerpen verder alsof het om één of ander sociaal programma gaat waar alleen de gevangenen van genieten. Indien gevangenen 'volgens de wet recht op werk hebben', waarom hebben zij dan geen andere rechten ?  

De Belgische gevangenissen die uitpuilen van de gevangenen, worden intussen verder vol gestoken terwijl minister Turtelboom aankondigde de 'overbevolking in de gevangenissen te willen bestrijden'.  Turtelboom liet de electronische enkelbanden al die tijd in een kast van het ministerie liggen alhoewel zij intussen 'beterschap' beloofde op dit gebied.

De blijvende overbevolking in de Belgische gevangenissen brengt met zich mee dat ook de mensenrechten worden geschonden en zieke gevangenen de zorg ontberen waarop zij volgens de wet recht hebben. In de gevangenis van Turnhout bijvoorbeeld is er maar plaats voor 120 gevangenen. Er zijn echter 210 mensen die met drie man in een cel van 2 personen zijn opgesloten en op matrassen op de grond moeten slapen.  Een aantal mensen zijn enkel in voorhechtenis opgesloten.  Zij werden wachten hun proces af of zitten om één of ander reden vast terwijl hun schuld niet bewezen is.  Het wordt tijd dat de europese instanties een bezoekje brengen aan de Belgische gevangenissen.

Jan Boeykens, voorzitter vzw Werkgroep Morkhoven

---------

'Minister van Justitie Annemie Turtelboom wil meer bedrijven warm maken om gevangenen voor hen te laten werken. Het zijn goedkope werkkrachten: ze krijgen een laag loon en je moet er geen sociale lasten voor betalen. De gevangenen zelf hebben volgens de wet recht op werk in de gevangenis.'

De commentaren zijn gesloten.