18-04-12

Turtelboom: geld voor nieuwe gevangenissen, niet voor gevangenen

ArbeitMachtFrei2.jpg'Turtelboom heeft begrip voor problemen in Belgische gevangenissen'

16 april 2012 - Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) onderstreepte na de vergadering haar begrip voor de problemen in het Belgische gevangeniswezen. 'We moeten alles doen om die veiligheid en kwaliteit te verbeteren, zowel op korte als op lange termijn.'

Daarvoor zijn evenwel wetswijzigingen nodig die door het parlement goedgekeurd moeten worden, wat tijd kost. Op lange termijn gaat het om de bouw van nieuwe gevangenissen of de renovatie van bestaande.

Voor die nieuwe gevangenissen zouden ook 1.000 cipiers aangeworven worden. Voorts wil de minister ook een verlenging van het verdrag met de gevangenis in het Nederlandse Tilburg, waar momenteel 650 mensen zitten die in België veroordeeld werden, tot 2013 aan de ministerraad voorstellen.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF...

Commentaren

Het discours en het voortdurend geklaag van justitieministers, gevangenisdirecties en vakbondsafgevaardigden van de gevangenissen over de zogezegde 'overbevolking' en de 'toenemende onveiligheid' in de gevangenissen', is een drogreden omdat het maar één doel moet dienen: cellen + gevangenissen bijbouwen en dat terwijl er in België reeds 11.000 mensen achter de tralies zitten.

Een groot gedeelte van die mensen werd trouwens nooit veroordeeld en zit enkel in voorlopige hechtenis.
Doordat de voorlopige hechtenis steeds wordt verlengd en zij voortdurend door de justitiediensten binnen de gevangenis gepest worden, is hun leven uitzichtloos geworden.

Door de toenemende opsluiting van burgers terwijl men steeds verklaart dat men de 'overbevolking in de gevangenissen wil bekampen', is de gevangenisindustrie in België, in navolging van de Amerikaanse gevangenisindustrie, langzaam een feit aan het worden.

Justitieminister Turtelboom (Open VLD, Vlaamse liberalen) liet reeds verstaan dat zij, naar Amerikaans voorbeeld, op de eerste plaats de grote bedrijven wil aantrekken. Die kunnen gebruik maken van het zogenaamd 'recht op werk' van de 11.000 Belgische gevangenen, dat eigenlijk neerkomt op het 'recht' om uitgebuit te worden.
De gevangenissen voorzien de grote bedrijven immers van duizenden goedkope en rechteloze arbeidskrachten en hoeven geen sociale lasten af te dragen.

Turtelboom liet ook verstaan dat zij, mits de nodige wetswijzigingen, tevens bereid is om in te gaan op de eisen van de gevangenisdirecties en vakbondsvertegenwoordigers van de gevangenissen, om een speciale zwaar bewaakte gevangenis te laten bouwen en 1000 (!) nieuwe cipiers aan te werven.

Met haar partijvoorzitter Alexander De Croo, kondigde zij eveneens een 'zero-tolerantie tegen criminaliteit' af. De minister vindt dat 'de minste misdaad moet bestraft worden' en dat de gevangenisstraffen voor de kleinste delicten, volledig moeten uitgezeten worden. De gevangenisbevolking zal dus nog verder stijgen en de 'overbevolking in de gevangenissen' zal gebruikt zal worden om de bouw van nieuwe gevangenissen en de aanwerving van nieuwe personeelsleden te rechtvaardigen.

Terwijl Turtelboom beweert de overbevolking in de gevangenis 'terug te willen dringen', maakte zij nog steeds geen werk van de electronische enkelbanden voor gevangenen die al jarenlang in de bestofte kasten van het ministerie van justitie liggen.

Minister Turtelboom schaart zich ook volledig achter het verdere gebruik van de gevangenis in het Nederlandse Tilburg waarnaar Belgische gevangenen vanwege de zogezegde 'overbevolking in de Belgische gevangenissen', gedeporteerd werden.
De huur van deze gevangenis kost de Belgische belastingsbetaler jaarlijks miljoenen euro's terwijl de Belgische regering allerlei besparingsmaatregelen uitvoert.

-----------------------------------

Open Vld-voorzitter Alexander De Croo wil dat elke vorm van criminaliteit, hoe klein ook, wordt vervolgd en bestraft. Dat zegt hij zaterdag in een interview met De Standaard.

14 april 2012

"De straffeloosheid voor wat sommigen kleine criminaliteit noemen, moet verdwijnen. Want kleine criminaliteit kan grote gevolgen hebben, dat hebben we de voorbije week gezien", zegt De Croo.

Hij beseft dat er beperkte financiële middelen zijn om dat te realiseren, maar volgens de partijvoorzitter kunnen creatieve oplossingen een uitweg bieden. Hij denkt daarbij onder meer aan het uitbreiden van de Gemeentelijke Administratieve Sancties en meer alternatieve straffen.

De Croo vertrouwt erop dat Open Vld-minister van Justitie Annemie Turtelboom één en ander zal kunnen realiseren voor 2014. Volgens Alexander De Croo mag Open Vld afgerekend worden op de aanpak van straffeloosheid. "Dat wordt voor onze partij de lakmoesproef van de justitiehervorming."

http://www.vandaag.be/binnenland/94715_de-croo-eist-zero-tolerance-voor-criminaliteit.html

--

Aantal gevangenen in Belgie bereikt historische grens

18 april 2012

Het aantal gevangenen in België heeft een historische grens bereikt. Er zitten op dit moment maar liefst 11.000 mensen in de verschillende gevangenissen. En dat zijn er zeker 2.000 te veel. Het probleem is het grootst in arresthuizen, waar mensen niet definitief zitten. En daar is de Begijnenstraat in Antwerpen er een van. daar zitten trouwens opvallend veel vrouwen

http://www.atv.be/item/aantal-gevangenen-belgie-bereikt-historische-grens

Gepost door: Morkhoven | 18-04-12

De commentaren zijn gesloten.