08-05-12

Minister Turtelboom wil meer gevangenen...

Turtelboom...jpg8.1.2012 - De minister van Justitie, Annemie Turtelboom (Open VLD) die beweert de 'overbevolking in de gevangenissen te willen aanpakken', steekt de gevangenissen verder vol.  Dat geeft mensonwaardige toestanden voor gevolg.  Een deel van de gevangenen in de gevangenis van Turnhout is, wegens plaatsgebrek, zelfs verplicht om op de grond te slapen.  Normaal gezien zou deze gevangenis dus om gezondheidsredenen moeten gesloten worden.  Er zijn reeds 11.200 gevangenen in België...

---

De minister van Justitie, Annemie Turtelboom (Open Vld), wil ervoor zorgen dat ook gevangenisstraffen van minder dan drie jaar voortaan worden uitgevoerd. "Dat gebeurt nu niet en is onuitlegbaar", benadrukte ze zondag in De Zevende Dag op Eén. Het voornemen betekent wel dat er nog heel wat gevangenisplaatsen moeten bijkomen.

Concreet plant de regering-Di Rupo vier nieuwe gevangenissen, een plan dat al door de vorige regering op gang getrokken werd. Intussen zitten de dossiers voor Beveren en Dendermonder echter geblokkeerd, erkende Turtelboom, die hoopt dat er snel een deblokkering komt. "Onze gevangenissen zijn immers niet aangepast aan deze tijd en we hebben er onvoldoende", klonk het.

De vier nieuwe gevangenissen staan er dus nog niet, maar toch is de aanwerving van nieuwe cipiers al volop bezig. "Dat is heel logisch, want als je wil dat ze gevormd en aangeworven zijn op het moment dat de gevangenis klaar is, moet je nu al starten", verduidelijkte de minister.

Of haar voornemens tegen het einde van de legislatuur - over 2,5 jaar - al volledig zullen uitgevoerd zijn, durfde ze niet met zekerheid te zeggen. "Dat moet je nastreven, maar ik weet niet of dat zal lukken", besloot ze.

Turtelboom herhaalde eigenlijk gewoon wat in het regeerakkoord staat. En dat borduurt gewoon voort op de plannen van de vorige regering.

Meer over de plannen van Turtelboom vindt U op de expertenpagina van John De Wit.

http://www.gva.be/nieuws/binnenland/aid1104734/turtelboom-wil-gevangenisstraffen-van-minder-dan-drie-jaar-uitvoeren.aspx

 

 

divers.jpg'Politiek is meer als het nationale niveau. Het is het participeren in en besturen van de samenleving'...
 
 
'Jong VLD zet jongeren aan om aan politiek te doen'
 
 
10 redenen waarom om geen kandidaat te zijn
 
Dit jaar zijn het gemeenteraads-, districts- en provincieverkiezingen. De ideale gelegenheid voor jongeren om in te breken en besturen een nieuw elan te geven.
 
Jammer genoeg is het steeds moeilijker om jongeren gemotiveerd te krijgen om actief aan politiek te doen. Daarom neemt Jong VLD het heft in eigen handen. Dat doen ze met de actie “Ik doe nie mee”, die doorgaat op 25 april aan de Universiteit Antwerpen (ter hoogte van de “Agora”; hoek Grote Kauwenberg – Vekestraat) vanaf 12u30 tot 14u. Ze zullen er flyers overhandigen aan jongeren om hen warm te maken voor de politiek en een engagement op te nemen.
 
“Dynamiek en een toekomstvisie zijn noodzakelijk voor een gemeente. Jongeren kunnen hiertoe een grote bijdrage leveren omdat zij sowieso de toekomst belichamen. Daarom willen wij jongeren oproepen om zich te engageren bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Om hun gemeente de nodige dynamiek en toekomstvisie te (blijven) geven en zo ook meteen te vechten tegen het imago van politiek. Want alleen met een doordacht beleid waarbij rekening gehouden wordt met de toekomst kan het negatieve imago van politiek omslaan. Ten slotte, willen inwoners fier zijn op hun stad en blij zijn dat zij er wonen. Dat kan alleen maar met zo’n beleid met een jeugdige dynamiek”, stelt Pinar Dogan, ondervoorzitter van Jong VLD Groot-Antwerpen.
 
In het kader van hun actie lanceert Jong VLD ook een website ikdoenimee.be waar ze de standaardsmoesjes om niet deel te nemen aan de verkiezingen ontkrachten. “Op de website kan je ook je weg vinden om je politiek engagement op te nemen. We doen dan ook een warme oproep aan alle jongeren. In woelige tijden heeft de politiek meer dan ooit nood aan jonge mensen met talent. Wil je je inzetten voor jou gemeente en/of voor een betere en vrijere samenleving? Blijf dan niet aan de zijlijn staan. Zet nu de stap naar de politiek en help mee het verschil maken”, besluit Steve Leung, voorzitter van Jong VLD Groot-Antwerpen.
 
Jong VLD hoopt met deze actie de verzuring van de maatschappij wat tegen te gaan. Politiek is immers meer als het nationale niveau. Het is het participeren in en besturen van de samenleving.
 
Meer info: Steve Leung – Voorzitter Jong VLD Groot-Antwerpen – 0486/471.822
 
10 redenen om niet aan politiek te doen
 
“Ik ken niks van politiek”
 
Soms weet je meer dan je denkt. Zo heb je elke dag te maken met de overheid. Wanneer jij je vuilzakken buiten zet, hoe laat de straatverlichting aan gaat, tot hoe laat je mag feesten, … zo’n dingen worden door jouw gemeente bepaald!
 
“Het zijn allemaal dezelfde: praatjesmakers en zakkenvullers.”
 
De beste scheepslui staan altijd aan wal. Misschien kan jij zorgen voor een nieuwe ethiek, cultuur of dynamiek in jouw gemeente?
 
“Ik heb nu al tijd tekort”
 
Gemeenteraadslid zijn is geen voltijdse job. 90% heeft buiten de gemeenteraad nog een job. Je kan je mandaat volledig op eigen tempo invullen.
 
“De thema’s van vandaag boeien mij echt totaal niet”
 
Ga de uitdaging dan niet uit de weg en breng zelf nieuwe thema’s aan in de gemeenteraad.
 
“Geen enkele partij spreekt me aan”
 
Je moet ook niet met alles volledig akkoord zijn binnen één partij. Een partij is slechts een verzameling van meningen en ideeën. Er is altijd plaats voor nuances en diversiteit.
 
“Wat heb ik nu aan verkiezingen?”
 
Het bestuur zorgt ervoor dat alles in je gemeente zo vlot mogelijk verloopt, er leuke initiatieven en activiteiten georganiseerd worden, je tot in de vroege uurtjes kan feesten…
 
“Ik heb vrienden genoeg.”
 
Door jezelf kandidaat te stellen op de gemeenteraadslijst leer je veel nieuwe en toffe mensen kennen in je gemeente. Het is de ideale manier om je professionele netwerken uit te bouwen.
 
“Mijn gemeente wordt bestuurd door oude zakken”
 
Je startpunt wordt niet door je leeftijd bepaald, maar door de ambitie en passie die je hebt om ergens mee te beginnen en door te zetten.
 
“Vrouwen aan de haard, van holebi’s gespaard”
 
Gelijkheid en diversiteit gaan hand en hand. Bewijs dat het glazen plafond voor vrouwen en holebi’s in je gemeente al lang voorbijgestreefd is.
 
“Mijn lelijke smoel op een affiche van 4m2 ? No way!”
 
Hoewel Photoshop, plastische chirurgie en extreem sporten een aantal wilde gedachten kunnen zijn, mag je de essentie niet vergeten. Je staat niet op een affiche voor je looks, maar voor je innovatieve ideeën.
 

 

De commentaren zijn gesloten.