12-06-12

Opsluiting van Faoud Belkacem: geen gerechtelijke maar politieke beslissing

Belkacem.advocaten.jpgGisteren ontdekten Belkacem's advocaten dat de uitspraak (beschikking) van de raadkamer al in het dossier stak. De beslissing over Faoud Belkacem was dus al genomen nog voor de advocaten hun argumenten op tafel hadden gelegd.
 
Uit onderstaand bericht blijkt nogmaals dat het justitieminister Turtelboom was die besliste om Belkacem (verder) op te sluiten.  
Het gaat hier dus op de eerste plaats om een politieke beslissing.  De rechter voert alleen maar uit wat de justitieminister (en haar partij) wil.  
Dat is een gevaarlijk precedent.
 
Turtelboom (VLD, Vlaamse liberalen) predikt al geruime tijd een 'magistratuur zonder de minste zweem van partijdigheid'... 
 
-----
 
'Turtelboom verwerpt kritiek over Belkacem'
 
Welke partij wil Sharia4Belgium-woordvoerder Fouad Belkacem vrij? Dat vraagt minister van Justitie Annemie Turtelboom zich af na de kritiek op haar uitzonderingsmaatregel. 'Als CD&V en SP.A dat willen, dan hoor ik hen dat graag zeggen.'
Na de incidenten in Molenbeek en een nieuwe videoboodschap op het internet werd de woordvoerder van Sharia4Belgium, Fouad Belkacem, vorige week aangehouden.
 
Minister van Justitie Turtelboom (Open VLD) besliste afgelopen weekend dat Belkacem een eerdere veroordeling tot zes maanden gevangenisstraf effectief moet uitzitten, omwille van de openbare veiligheid en het algemeen belang.
 
Parlementsleden - ook van meerderheidspartijen CD&V en SP.A - waarschuwen dinsdag voor een 'beleid à la carte', al zeggen ze er meteen bij dat ze het belangrijk vinden dat straffen effectief uitgevoerd worden.
 
'Ik heb geen andere keuze', reageert Turtelboom op Radio 1.  'Ik heb de beslissing zonder enige scrupule genomen om te zeggen dat dit onaanvaardbaar is. Als CD&V en SP.A dat niet willen, dan zou ik dat graag horen.' 
 
Ze wijst erop dat Sharia4Belgium de laatste jaren erg geradicaliseerd is en dat vele mensen zich bedreigd voelen. Er komt een 'moment om stop te zeggen'. Ze benadrukt dat ook CD&V en SP.A een betere strafuitvoering belangrijk vinden. Alle partijen moeten de daad bij het woord voeren, vindt de minister. 
 
Om de kritiek van de meerderheidspartijen te pareren, zal Turtelboom de kwestie woensdag op het kernkabinet brengen, zei Open VLD-voorzitter De Croo eerder.
 
'Het is belangrijk dat de regering zich eendrachtig opstelt ten aanzien van Sharia4Belgium en zo een duidelijk signaal geeft aan alle extremisten dat oproepen tot geweld en het onderuit willen halen van de rechtsstaat, niet getolereerd wordt', zegt De Croo.
 
'In de verschillende verklaringen horen we dat de minister gesteund wordt in haar beleid om korte gevangenisstraffen in de toekomst ook daadwerkelijk uit te voeren. We zijn er daarom ook van overtuigd dat de minister de nodige middelen zal krijgen van de regering om haar beleid uit te voeren', besluit de Open Vld-voorzitter.
 

De commentaren zijn gesloten.