31-01-13

Injunctierecht door Turtelboom

turtelboom4.jpgHoge Raad voor de Justitie uit kritiek op uitbreiding injunctierecht door Turtelboom31 januari 2013  - Bron: Belga

BRUSSEL - Nadat eerder vandaag een aantal strafpleiters minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) aanvielen in een open brief, toont de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) zich nu “uitermate bezorgd” over Turtelbooms uitbreiding van het injunctierecht.

Die gaat “veel verder dan het instellen van een vervolging of het herstel van wetsschendingen, meer bepaald om het openbaar ministerie te verplichten cassatieberoep aan te tekenen”. De HRJ vreest voor willekeur, en betreurt het gebrek “aan een globale en wetenschappelijk onderbouwde visie met betrekking tot de strafuitvoering”.

In haar jongste wetsontwerp breidt Turtelboom het zogeheten positief injunctierecht, dat haar het recht geeft om de procureur te bevelen een bepaalde zaak te onderzoeken of te vervolgen, uit naar de uitvoering van straffen. “De minister mag niet toegestaan worden om in lopende procedures een eigen appreciatie in de plaats te stellen van deze van de bevoegde organen van het openbaar ministerie. De minister van Justitie mag zich niet, zelfs niet indirect, in de plaats stellen van een door de wet in het leven geroepen orgaan bij het uitoefenen van zijn rechtsvordering.”

De HRJ merkt daarnaast tevreden op dat de regering in het gewijzigde wetsontwerp deels rekening gehouden heeft met de opmerkingen die de Raad in oktober vorig jaar in een kritisch advies uitbracht. In het nieuwe wetsontwerp staat niet langer een dubbele filter van gevangenisdirecteur en parket. Die konden in het eerdere wetsontwerp nog hun veto uitspreken over een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. Minder tevreden is de HRJ over het feit dat nu vijf magistraten unaniem moeten oordelen over de voorwaardelijke invrijheidstelling van veroordeelden die als zeer gevaarlijk worden beschouwd.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF...

21:42 Gepost door De Clerck junior in Actualiteit, Injunctierecht, Minister van Justitie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.