13-03-13

Turtelboom benoemt de rechters

De minister van Justitie heeft deze eeuw 76 keer geweigerd om iemand tot rechter te benoemen nadat die door de Hoge Raad voor Justitie was voorgedragen. "Maar het is voor de eerste keer dat dit gebeurt omdat de kandidaat-rechter geen blanco strafregister heeft". Het ging om een kandidaat-rechter in... Antwerpen. Dat zegde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) zopas in de Kamer aan Sonja Becq (CD&V) en Kristien Vanvaerenbergh (N-VA).

 

Aanleiding was het voorstel van de Hoge Raad voor Justitie (HRJ) om een rechter in het Vlinderpaleis te benoemen, terwijl de man in het verleden was veroordeeld voor enkele verkeersinbreuken, waaronder een vluchtmisdrijf, zij het tot de minimumstraf en dan nog deels met uitstel. Het ging om een advocaat uit Brugge.

Kandidaat-rechters moeten hun kandidatuur naar de Minister van Justitie sturen. Die bundelt ze en zendt ze naar de Hoge Raad voor Justitie. Die onderzoekt dan alle kandidaturen en draagt iemand voor aan de minister van Justitie. Die moet die kandidaat vervolgens benoemen, maar ze kan ook weigeren. Dan gaat het dossier opnieuw naar de Hoge Raad voor Justitie.

Twee keer geweigerd

Die HRJ stelde de Brugse advocaat tot twee keer voor. Maar minister van Justitie Annemie Turtelboom wilde hem niet benoemen omdat hij een strafregister had. De HRJ vond dat geen probleem "omdat een blanco strafregister geen vereiste is om rechter te worden" (sic) en hij stelde de man opnieuw voor. Turtelboom weigerde opnieuw op 20 september 2012. De advocaat stapte naar de Raad van State om de weigeringsbeslissing van Turtelboom te schorsen, maar de Raad gaf Turtelboom gelijk.

Turtelboom zegde dat zij vond dat kandidaat-magistraten een onberispelijke levenswandel moeten hebben en de burgerlijke en politieke rechten moeten genieten. "Ook dàt staat in de wet. Het was de enige keer dat een kandidaat-rechter werd geweigerd omdat hij geen blanco strafregister had."

Voortaan: onderzoek vooraf

Momenteel heeft de Hoge Raad voor Justitie geen inzage in het strafregister van kandidaat-rechters en Van Vaerenbergh wilde dat veranderen. Maar daar was Turtelboom niet voor. "Het zou de privacy van de kandidaten schenden. Maar ik heb wel aan de Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie gevraagd om voortaan vooraf bij alle kandidaat-rechters na te gaan of ze een blanco strafregister hebben. Nu doet de FOD Justitie dat alleen achteraf bij de kandidaat die wordt voorgedragen.

De minister zegde nog dat zij in de toekomst dit (blanco) strafregister aan het dossier van de bewuste kandidaat zal toevoegen. "En dan moet de HRJ maar oordelen of hij de man of vrouw kan voorstellen als rechter", zo luidde het nog.

JDW

http://www.vandaag.be/binnenland/119808_minister-weigerde-deze-eeuw-76-kandidaatrechters.html

18:33 Gepost door De Clerck junior in Actualiteit, Minister van Justitie, rechters, Turtelboom | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.